7 Şubat 2018 Çarşamba






HAŞİMATO'NUN  5  AŞAMASI
Haşimato ilerleyen bir durum ve 5 aşaması tanımlanmıştır.
1. AŞAMA: Kişi haşimato oluşumu için gerkli genetik yatkınlığa sahiptir ancak aslında tiroid veya otoimmün hastalıkları yoktur.Tiroid fonksiyonları normaldir ve tiroide yönelik bir saldırı yoktur.
2. AŞAMA: İmmün sistem, tiroid bezini yabancı bir saldırgan olarak görür ve immün hücreleri tiroid bezine teslim olur. Kişide semptomlar vardır ancak TSH, T3 ve T4 değerleri normaldir. Bununla beraber tiroid antikor değerleri kişinin tiroid antikorlarının olduğunu gösterebilir.
3.AŞAMA: Tiroid, kayıpları telafi etme yeteneğini kaybeder ve tiroid hormonu üretimi etkilenmeye başlar. Bu aşamada T3 ve T4 ''normal'' seyrederken TSH  2 ile 10 arası değerleri göstercektir.Bu da sıklıkla klinik belirti vermeyen hipotiroidizm olarak tanımlanır.
4.AŞAMA: Tiroid bezi tiroid hormonlarını üretme yeteneğini kaybettiğinde, tiroid bezi yetersizliği oluşur.Tiroid bezinin çok büyük bir bölümü tahrib olmuştur. TSH yükselecek, T4 ve T3 düşük olacaktır ve artık siz ''teşhis konulabilir'' ve ''tedavi edilebilir'' olacaksınız!
5.AŞAMA: Sjüren, lupus gibi bir çok diğer otoimmün hastalıkların gelişimi başlar.Bazı doktorlar da eklenebilecek yeni otoimmün bozukluklar nedeniyle hastalara yıllık testler önerirler.

çeviri: Peyruze Ensari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder