10 Mayıs 2018 Perşembe

                                                               

                                                          ALLUCİYE



''Asla başkalarının, kalbinizi taşa çevirmelerine izin vermeyin.''
Samqurashi
Deneyimleriniz ne kadar ağır olursa olsun içinizdeki çiçeği soldurmasın.. Unutmayın güneş hep var, bazen yok olsa da hep doğar,yeter ki siz sulamaya devam edin ve bu tatsız tecrübelerin sizin gerçeğinizi silmesine izin vermeyin.🌼😌
Zaman, iyisiyle kötüsüyle farklı ilişkiler gösterecek, bazen tatlı ama belki çoğu zaman ağır diyaloglar deneyimler yaşatacaktır.😳Manen  sağdan, soldan yediğimiz kroşeler belki bir an dağılmamıza sebep olacak ama marifet düşsekte, sersemlesekte doğrulup yine ve hatta artılarıyla eski ''ben'' olabilmektedir.Morlukların kalıcı olmasına müsade etmeyin. Unutmayın siz izin verdiğiniz sürece var olan güzel kıpırtılar sürecek ve hayat zorluklarına rağmen hep güzelleşecektir.
Sevgiyle kalın efendim...💕

Fotoğraftaki güzelliğin adına gelince: ALLUCİYE, Mardin'e ait yöresel bir erik yahnisi.
Yine çocukluğumdan, annemin mutfağından bol yeşil soğanlı ve maydanozlu nefis bir bahar yemeği tarifi verdim bugün.Tam da yeşil eriğin zamanıyken kaçırmıyayım dedim. Tavsiye ederim, ağzı sulandıracak cinsten yani😋

İçindekiler:

  • 1/2kg kemikli kuzu eti (ben kuzu kol kullandım)
  • 1 bağ taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kg erik
  • tuz
  • karabiber
  • 1 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:



  • Kemikli eti 1 kaşık zeytin yağında iki taraflı mühürledikten sonra üzerine pişeceği kadar sıcak su koyup,kısık ateşte et iyice pişene kadar kaynatın.
  • Başka bir tencerede yıkanıp sapları çıkarılmış erikleri bir tencereye koyun,  üstünü kapatacak kadar su ekleyin ve kaynadıktan sonra 5- 10 dakika kadar haşlayın(erikler yumuşamış olsun). Suyunu süzdükten  sonra eriklerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra püre haline getirin.
  • (Ben eriklerin bir kısmını tüm olarak ayırdım, görsellik katsın diye. Ama Mardin' de ya püre olarak ya da tüm olarak eklenir )
  • Etler Suyunu tam çekmeden (üzeri biraz sulu iken) erikleri ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın.
  • tuz ekleyin
  • Yeşil soğanların beyaz kısımlarını ayırıp yıkadıktan sonra yarım parmak büyüklüğünde doğrayın.
  • Maydanozları da irice doğrayın.
  • Soğan ve maydanozları da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve sadece 2 dakika kaynatın.
  • Karabiber de ekledikten sonra ocağı kapatın.Sıcak servis yapın.


2. Versiyon: 1 adet kabak küp küp doğranıp, eriklerden önce etlere eklenip on dakika kaynatılır.













3. versiyon: Bazen de kabaklı ya da kabaksız versiyonunda pirinçli küçük köfteler hazırlanıp en son soğan ve maydanozlardan önce eklenir. 10 dak kaynatılır.
Pirinçli köfteler için: 1/2 kıyma, 1 su bardağı rondoda az çekilmiş pirinç, tuz , karabiber. Tüm malzeme iyice karıştırıldıktan sonra küçük küçük topçuklar hazıırlanır.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder