4 Nisan 2018 Çarşamba


KARİDESLİ ENGİNAR

Baharın kraliçe sebzesi ve özellikle biz tiroid hastalarının baş ucu ilacı niteliğinde bir sebze var bugünkü tarifimde.Tarif oldukça başarılı ve lezzetli, denemenizi mutlaka öneririm,hatta iddia ediyorum karides ve enginara burun kıvıranların bile mest olacağı bir lezzet yani, hele bir de sosu oluşuyor ki ama malesef çekimlerde o caaanım sosunu gezdirmeyi unuttum😋.Ancak ondan önce bu mucize sebze ile ilgili;

Medicalmedium'un Newyork'ta best seller olan,benim ikinci kez okumakta olduğum ''Thyroid Healing'' adlı kitabından çok küçük ama bizler için inanılmaz önemli bir bilgi vericem sizlere 📗👀, hatta yanılmıyorsam Türkçesi ilk kez yayınlanan bir bilgi;

👉Enginar çanağının içindeki fitokimyasal bileşenler, vücudumuza bağışıklık sistemimiz ve tiroidimizi güçlendirmek- desteklemek için giren, özellikle enzim ve aminoasitlerle çalışan keşfedilmemiş izotiyosiyanat alt guruplarıdır.Bu izotiyosiyanat alt gurupları aynı zamanda,insan hücrelerinin ve hatta bir çok nodül,tümör ve kistlerin içinde var olan bağışıklık sistemimizdeki EBV(tükürükle bulaşan virüs) yi oluşturan, bir antitümör hormonu tarafından tetiklenen nodül, tümör ve kistlerin küçülmesinde yardımcı olur.

👉Enginar yaprakları, tiroidinizi EBV gibi saldırganlardan korumak için bağışıklık sistemimizin belli bölgelerine mesaj gönderen alkaloid bileşenler içerir. Eğer zaten tiroidinizde EBV varsa enginardaki besin maddeleri antiproliferatif (çoğalmayı engelleyici) görev yaparak buradaki virüsün büyümesini engellemeye yardımcı olur.

Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise, sebze veya meyvenin, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamayacağını kaydediyor."Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren enginar, karaciğerdeki dokuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır. Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı böbreklerin çalışmasını düzenler. İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin sayesinde kanser, kalp hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu koruyan enginar, içerdiği inülin adlı maddeyle, kandaki şeker düzeyini de düşürür. Ayrıca içerdiği potasyum, vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesini olumlu etkileyerek, tansiyonu dengede tutar. Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizler, romatizma şikayetlerini azaltır. Vücut hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı da geciktirir."













📍Enginar çanağından ziyade yapraklarıyla pişirilmesi gerek çünkü asıl mineral deposu yapraklar ! Bu yüzden bebek enginarlar bu konuda hem kullanımı hem diğerine göre daha çabuk pişmesi hem daha fazla yapraklarından faydalanabilmemiz yönüyle çok daha uygun.













İçindekiler:

  • 2 limon
  • 6-7 adet bebek enginar
  • tuz, karabiber,zerdeçal
  • 1 küçük boy kuru soğan ince doğranmış (veya yarım orta boy)
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 3 diş ezilmiş sarmısak
  • 7-8 adet jumbo karides (soyulmuş, kuyrukları alınmış)
  • 2 yemek kaşığı doğal tereyağı
  • 1/2 kurutulmuş chili biber (yoksa pul biber)
  • 1-2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz


Yapılışı:

  • Önce enginarları güzelce yıkayın
  • Bol limonlu su hazırlayın
  • Bebek enginarların üst kabuklarını alt katmanında açık yeşil kısmı çıkana kadar soyun(Ben soyduğum bu yaprakları da yemeğin içine katıyorum,çünkü bu mineral depolarına kıyamıyorum). Ucunu bir parmak kadar kesin.Sapını aldığınız kısımdan biraz tıraşlayın ve boyuna dörde bölün.İç kısımdaki tüyleri elinizle biraz yolabilirsiniz.Bebek enginarları kararmaması için  hemen önceden hazırladığınız limonlu suya atın.
  • Limonlu sudan çıkardığınız ve hafif durulayıp süzdüğünüz  enginarları  küçük bir tencereye alın üzerine tuz ve karabiber serperek bir su bardağı su ekleyin. Kaynadıktan sonra 8-10 dak ağzı kapalı bir şekilde pişirin.
  • Başka bir tavada 2 kaşık zeytinyağında soğanı biraz çevirdikten sonra (fazla değil) sarmısağı ve pişirdiğiniz enginarları ekleyin. Şöyle 1-2 dak kadar çevirin.
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, dörtte bir limonun suyu ve yarım portakal suyunu ve döttte bir çay bardağı su ekleyip 1 dak kadar pişirin.
  • Ocağı kısıp tavaya karidesleri de ekleyip az bi karabiber ve zerdeçal serpebilirsiniz . 3-5 dak çevirerek pişirin.
  • Tereyağı ve chili biberi ekleyip tereyağının erimesin sağlayarak enginar ve karideslerle bir güzel harmanlayın. (Burda tereyağı eriyince kremamsı bir hava veriyor ve inanılmaz bir lezzet katıyor!)
  • Tekrar tuz   serpebilirsiniz(damak tadınıza göre)
  •  Maydanozunu da ekledikten sonra servise hazır. Sıcak tüketin.

Afiyet olsun...
Esinlendiğim kaynak: The Food You Crave by Ellie Krieger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder