18 Mart 2018 Pazar



KARABUĞDAYLI RİSOTTO







Badem ağaçlarının gelin gibi süslenmesiyle birlikte bahara merhaba dedik bile.Ilıklığı, yumuşaklığı,çiçeği böceği ile görsel şölenin yanı sıra baharda sofralarımız da ayrı bir şenlenir taze otlarla.🌼🌿Küçük bir başlangıç yapıp bugünkü tarifimizle karşılayalım diye düşündüm içimizi kıpır kıpır eden, yaşama sevinci veren bu güzel mevsimi.

''Karabuğdaylı risotto'' yu biz çok sevdik.😋 içindeki taze otların aroması pişirirken sadece mutfağı değil tüm evi sardı ve yerken, çakma da olsa farklı ama  inanılmaz lezzetli bir risotto keyfi yaşattı bize.
Hadi durmayın, bugünden karabuğdayınızı ıslatın ve ertesi gün size ve sevdiklerinize sağlıklı ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlayın.

👉Küçük ama önemli bir bilgi: bugünkü tarifimizde kullandığım otlardan sadece biri olan biberiye için @medicalmedium diyorki ''Rosemary fights MRSA & Staph infections'' Biberiye,MRSA ve Staph enfeksiyonlarıyla savaşır.Bir diğeri de fesleğen,''basil'':''...It also  contains powerful anti-inflammatory properties and can provide relief for inflamed bowel conditions such as colits, IBS, crohn's and celiac disease...'' Biberiye aynı zamanda güçlü bir antienflamatuar içeriğe sahip ve IBS (hassas bağırsak hastalığı),kolit, crohn ve çölyak gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının iyileşmesini sağlayabilir.

Bu arada Pervincim, caanım sümbüllerin (biraz yolmuş olsam da🙈😔) inanılmaz bir renk kattı çekimlere.Kokusu haala buram buram evin içini dolduruyor, tekrar teşekkürler.🙏

İçindekiler:

  • 6 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 bağ kuşkonmaz
  • 2 diş ezilmiş sarmısak
  • 1 orta doy soğan (doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı doğranmış taze kekik
  • 1 tatlı kaşığı doğranmış taze biberiye 
  • 1 tatlı kaşığı doğranmış taze fesleğen
  • 1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
  • 1 büyük avuç bebek ıspanak (irice doğrayın)
  • 1/2 limon suyu ve tüm limon kabuğu rendesi
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 250 gr karabuğday (1 gece önce ıslatılmış, pişirmeden önce iyice süzülmüş)
  • 250 ml sebze suyu -vegan değilseniz kemik suyu veya tavuk suyu (ihtiyaç duyulursa arttırılabilir)
  • *Tepeleme 2 yemek kaşığı  rendelenmiş parmesan peynir-vegan değilseniz

Yapılışı:

  • Pişirme kabınıza koyduğunuz 2 yemek kaşığı zeytin yağında önce uzun doğradığınız kuşkonmazları  orta ateşte bir iki çevirin.
  • Soğan ve sarmısağı ekleyip bir iki dakika daha çevirdikten sonra kuşkonmazları bir maşa yardımıyla çıkarıp bir kenara alın.
  • Aynı tavaya kara buğdayı ekleyip karıştırmaya devam edin, bu arada 2 yemek kaşığı zeytinyağı daha ,doğradığınız tüm otların 3/4 ünü, sirkeyi ve limon suyunu ekleyip güzelce karıştırın.
  • Kaynamış sebze suyunu kısım kısım ve yavaş yavaş gerçek risotto yapar gibi malzemeyi karıştıra karıştıra ekleyin. Suyunu tamamen çekip pişene kadar çektikçe ekleyin.(Pişmesi için ekstra su gerektiğine kanaat getirdiyseniz, eklemekten kaçınmayın)
  • Karabuğday pişince bezelye ve ıspanağı ekleyin ve 5 dak daha kısık ateşte pşirin.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra,başta ayırdığınız kalan taze otları, limon kabuğu rendesi, tuz, karabiber, vegan değilseniz parmesan ekleyip pilavı karıştırın.
  • Servis yaparken tabağa koyduğunuz risottonun üzerine kuşkonmaz yerleştirerek kalan 2 kaşık zeytin yağından gezdirip, biraz parmesan rendeleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...
Değişikliklerle beraber kaynak: sprinkleofgreen.com
Çeviri: Peyruze Ensari



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder