29 Mayıs 2019 Çarşamba




HİPOTİROİDİZM İÇİN YOGA DURUŞLARI (ASANALAR)


1-Sarvangasana (Omuz üstü duruş)
Sarvangasana bir çok kişi tarafından boyundaki tiroid bezini uyarıcı en ideal asana olarak kabul edilir. Bu duruş tiroid bezine baskı uygular ve tiroid hormonu salgılanmasını tetikler. Tiroidoktomi den dolayı tiroid beziniz yoksa, RAI (radyoaktif iyot tedavisi) aldıysanız veya doğuştan hipotiroidi hastasıysanız bu duruş yine de tüm bedene faydası açısından asanaların ‘’kraliçesidir’’.

2-Halasana (Saban duruşu)
Bu duruş boyna yakın bölgeyi presleyerek tiroid bezini uyarır. Büyük oranda beynin sakinleşmesine yardım ettiği için stres ve yorgunluğu da azaltabilir.

3-Matsyasana (Balık duruşu)
Bu duruş boynu esneterek tiroid bezinizi uyarır. Bu  duruş aynı zamanda eklem ve kas sertlikleriyle veya tutulmalarıyla mücadele eden tiroid hastalarının çok ihtiyacı olan iyileşmeyi de sağlar.

4-Setubandhasana (Köprü duruşu)
Bu asanayı yaparken omzunuz başınız yerdeyken kalçanızı yukarı doğru kaldırmak zoeundasınız. Bunun sonucunda beynimize doğru kan ve oksijen akışı kolaylaştırılmış olur. Bu asanayı düzenli olarak yapmak tiroid bezinizi aktive eder ve depresyon, huzursuz ruhsal değişimler, kaygı bozuklukları ve hipotiroidizmin diğer beyinsel semptomlarının azalmasına yardımcı olabilir.

5-Naukasana (Gemi duruşu)
Bu asananın tiroidinize olduğu kadar karaciğer, böbrek bağırsaklarınıza da olumlu etkileri olur.

6-Bhujangasana (Kobra duruşu)
Bu duruş, tiroid bezinin aktivitesinin artmasına yardımcı olan, yoğun esneme ve sıkıştırma içerir. Kobra duruşu aynı zamanda karın boşluğunu uyararak sindirime katkıda bulunur ve omurganın esnekliğini arttırarak bel ağrılarını rahatlatır.

7- Ustrasana (Deve duruşu)
Deve duruşu boyun bölgesinde güçlü bir esneme içerir. Bu duruş tiroid bezini uyarmada ve beyne doğru dolaşımı arttırmada mucizeler yaratır.

8-UrdhvaDhanurasana (Yukarı doğru eğilme duruşu)
Bu duruşun kalbinizi açtığına ve bu yüzden size yığınla enerji verdiğine inanılır. Boyun bölgesini açarak tiroid bezine doğru enerji akışını arttırır.

9-Marjaryasana (Cat-Cow duruşu)
Bu duruş boğaz çakranızı açmaya yarayan sıvı akışkanlığını ve bu bölgeye kan sağlanmasını içerir. Aynı zamanda strese karşı daha iyi tepki vermenize yardımcı olan beldeki böbrek üstü bezleri gibi organları da uyarır.

10-ViparitaKarani (Bacaklar duvarda duruş)
Bu duruş tüm hipotiroidizm semptomları, stres, kaygı ve uykusuzluğu azaltır. Bu duruş aynı zamanda bacaklar ve ayaklardaki şişkinliğin ve krampların hafiflemesine yardımcı olabilir.

Written by Dr Mitravinda Savanur
hypothyroidmom.com
Çeviri: Peyruze Ensari

Çevirmen notu: Yogaya yeni başlayacaksanız, yıllar önce benim yaptığım hataya düşmeyip bireysel problemlerinizi (diz ve bel sorunları gibi) göz önünde bulundurup öncelikle bunları çözmeyi ve profesyonel bir yardım alırken hocanızın bu konudaki hassasiyetini iyi gözlemlemenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder