11 Aralık 2018 Salı





Bugünkü konumuz özellikle son paylaşımımdan sonra çok sık sorulan bir soruyla ilgili.Bu konuda bütüncül bakan hemen hemen tüm doktorların görüşleri aynı olmakla beraber ben, Dr Amy Myers'ın görüşlerini sizler için çevirdim :

TİROİD HASTALIKLARI OLANLARIN LAHANAGİLLER GURUBU SEBZELERİ TÜKETMEMESİ Mİ GEREK?


''Tiroid fonksiyonu bozukluğunda en sık duyduğum sorulardan biri, lahanagillerin tiroide zararlı olup olmadığıdır. Herhangi bir tartışmalı konuda olduğu gibi bunu potansiyel riskleri ve faydalarıyla değerlendirmek en doğrusu. Araştırmaların yetersiz olmasına rağmen, ben lahanagillerde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanların bu gurubu sağlıklı bir diyetin vazgeçilmezi yaptığına inanıyorum…

Lahanagiller iki farklı guatrojenden zengindir: izotiyosiyanatlar ve tiyosiyanatlar. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kale, lahana ve brokolinin dahil olduğu lahanagillerin tüketiminin tiroid fonksiyonunu baskıladığını önesürmekte. Ancak aynı şeyin insanlarda da olduğuna dair kanıtlar yok. Aslında insanlar üzerindeki testler lahanagilleri tüketmenin, iyot eksikliği yoksa eğer, tiroide neredeyse yok denecek kadar bir etkisi olduğunu gösteriyor…
Bu yiyeceklerin tüketilmesi, kendisinde zaten iyot ve selenyum eksikliği olan kişilerde tiroid fonksiyonlarını baskılayabilir. Kanserden koruyan ve besleyici değeri yüksek bu besinleri yememektense eksikliklerinizi takviyelerle giderin ya da tiroid hormon ilacı kullanıyorsanız bu sebze gurubunun besleyici niteliklerinden faydalanacağınız şekilde ilaçlarınızı ayarlayın.

Eğer guatrojen gıdalarla ilgili haala endişeliyseniz bu gıdaların tirodinize verebileceği potansiyel zararı minimize edecek belli adımlar vardır:
  • Bu sebzeleri pişirin
  • Suyunu sukarak tüketmeyin
  • İyot zengini yiyecekler tüketin

Sonuçta bu yiyeceklerin zararını azaltabilecek yöntemler var ve ben diyetinizden lahanagilleri çıkarmamanızı önermiyorum.''

Amymyersmd.com /cruciferous vegetables…
Özet Çeviri: Peyruze Ensari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder