Bugünkü konumuz özellikle son paylaşımımdan sonra çok sık sorulan bir
soruyla ilgili.Bu konuda bütüncül bakan hemen hemen tüm doktorların görüşleri aynı olmakla beraber ben, Dr Amy Myers'ın görüşlerini sizler için çevirdim :
TİROİD HASTALIKLARI OLANLARIN LAHANAGİLLER GURUBU SEBZELERİ TÜKETMEMESİ Mİ GEREK?
''Tiroid fonksiyonu bozukluğunda en sık duyduğum sorulardan
biri, lahanagillerin tiroide zararlı olup olmadığıdır. Herhangi bir tartışmalı
konuda olduğu gibi bunu potansiyel riskleri ve faydalarıyla değerlendirmek en
doğrusu. Araştırmaların yetersiz olmasına rağmen, ben lahanagillerde bulunan
vitamin, mineral ve antioksidanların bu gurubu sağlıklı bir diyetin
vazgeçilmezi yaptığına inanıyorum…
Lahanagiller iki farklı guatrojenden zengindir:
izotiyosiyanatlar ve tiyosiyanatlar. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kale,
lahana ve brokolinin dahil olduğu lahanagillerin tüketiminin tiroid
fonksiyonunu baskıladığını önesürmekte. Ancak aynı şeyin insanlarda da olduğuna
dair kanıtlar yok. Aslında insanlar üzerindeki testler lahanagilleri
tüketmenin, iyot eksikliği yoksa eğer, tiroide neredeyse yok denecek kadar bir
etkisi olduğunu gösteriyor…
Bu yiyeceklerin tüketilmesi, kendisinde zaten iyot ve
selenyum eksikliği olan kişilerde tiroid fonksiyonlarını baskılayabilir.
Kanserden koruyan ve besleyici değeri yüksek bu besinleri yememektense
eksikliklerinizi takviyelerle giderin ya da tiroid hormon ilacı kullanıyorsanız
bu sebze gurubunun besleyici niteliklerinden faydalanacağınız şekilde
ilaçlarınızı ayarlayın.
Eğer guatrojen gıdalarla ilgili haala endişeliyseniz bu
gıdaların tirodinize verebileceği potansiyel zararı minimize edecek belli
adımlar vardır:
- Bu sebzeleri pişirin
- Suyunu sukarak tüketmeyin
- İyot zengini yiyecekler tüketin
Sonuçta bu yiyeceklerin zararını azaltabilecek yöntemler var
ve ben diyetinizden lahanagilleri çıkarmamanızı önermiyorum.''
Amymyersmd.com /cruciferous vegetables…
Özet Çeviri: Peyruze Ensari
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder