7 Temmuz 2018 Cumartesi


KİNOALI VE SUMAKLI BİBER DOLMA




Ayıptır söylemesi bizimkiler benim yaptığım dolmayı pek severler🙈 Ama dün "peki ben bu dolmayı nasıl gönül rahatlığıyla yiyebilir ve sizlerle paylaşabilirim" diye kolları sıvayıp mutfağa geçtim. Aklımdan, gördüklerinde bizim özel dolmamıza nasıl ihanet ederim, diye ailem tarafından suçlanacağımı geçirirken, Pelinciğim çıkageldi ve evet mutfakta tam iş üstünde yakalandım👀. Yüzünün aldığı ''Bunu da mı yaptın hala'' ifadesiyle iyice suçluluk psikolojisine girdim😖

Ama zafer benimdi😏 Akşam hem abimden hem Pelinciğimden tam not alan ''kinoalı biber dolmam''gerçekten çok lezzetli oldu. Bu yüzden bugün güneydoğunun bu özel dolmasının kinoalı versiyonunu gururla paylaşıyorum sizinle efendim😌

İçeriğinin zenginliğiyse hem damağınızı şenlendirecek hem sağlığınıza katkıda bulunacak cinsten. Arayıp ta zor bulabildiklerimizden yaani.

📌Genelde karışık sebzeden (patlıcan, kabak, pazı ya da yaprak sarması gibi) yaptığım bu dolmanın sadece biberlisini yaptım. Çünkü patlıcan ve kabak oymaya zamanım yoktu, ince oyuldukları için de bu işlem bayağı vakit alıyor.

📌Bu arada et, özellikle elde çok küçük, sotelik doğranmalı. Bu dolmanın, gerçek usulünde de böyledir, asla kıyma kullanılmaz.
Ölçüler fazla gelirse yarılayabilirsiniz.


İçindekiler:
  • 1 su bardağı kinoa (Bir gece önceden ıslatılmış)
  • 300 gr kuzu eti (küçük küçük elde doğranmış)
  • 20 adet küçük dolmalık yeşil biber (İçleri oyulmuş-ebatına göre sayı değişebilir)
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 orta boy soğan (ince doğranmış)
  • 2 sivri biber (ince doğranmış)
  • 1 küçük boy domates (küçük doğranmış)
  • ½ demetten biraz az maydanoz (ince doğranmış)
  • 1,5 yemek kaşığı ev yapımı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı ev yapımı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz (kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz, ev yapımı salçaların tuzunu da hesaba katmayı unutmayın)

Ekşisi için:
  • 1 çay bardağı tane sumak
  • 2 çay bardağı ılık su
  • ½ çay kaşığı tuz

Ön hazırlıklar:
  • Kinoayı bir gece önceden ıslatın. Süzerken suyunu 3-4 defa değiştirip, ovarak bolca yıkayın ve öyle süzün.
  • Tane sumağa tuz ve 2 çay bardağı su ekleyerek  2-3 saat kadar bekletin. Biraz elinizde ovduktan sonra ekşiyen suyunu süzün.Suyun tadına bakın, ekşi bir su elde etmediyseniz sumağınız bayat demektir. Sumak satın alırken bayat olmamasına çok dikkat edin.
  • Biberlerin içini oyup yıkadıktan sonra, içlerini hafif tuzlayın.

Yapılışı:
  • Tüm malzemeyi karıştırın.
  • Sumak suyundan bir çay bardağı ekleyin.
  • Biberlerin içini doldurup uygun bir tencereye dizin.
  • Üzerine 1 çay kaşığı tuz gezdirin.
  • 1 su bardağı kaynamış suya kalan 1 çay bardağı sumak suyunu da ekleyip biberlerin üzerine dökün.
  • kaynadıktan sonra kısık ateşte 40 – 45 dk suyunun tümünü çekene kadar pişirin.
  • Pişerken suyunun tadına bakıp tuzunu ekşisini kontrol edebilirsiniz.
  • Altını kapattıktan sonra bir süre dinlendirin.
  • Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun…
Peyruze Ensari





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder