CHİALI BÖĞÜRTLEN REÇELİ
Hem rengi hem hafif mayhoşluğuyla böğürtlen ennn sevdiğim
meyvelerden. Rengine de bayıldığım bu meyveyle mutfakta
farklı tarifler denemek inanılmaz eğlenceli.😃 Bu tarifte böğürtlen chiayla birleşip
bize nefis ve sağlıklı bir lezzet sunuyor. Ama aynı zamanda bir şifa kaynağı olan bu güzel
meyvenin bize bakan çooook önemli bir yanı var. Şöyle ki;
Günlerdir berry gurubu meyvelere dikkat çekmeye çalışan Medicalmedium’un ''Thyroid Healing'' adlı kitabından böğürtlenle ilgili yazdığı çok dikkat
çekici bir cümleyle başlıyayım:
👉''Böğürtlen tiroid bezini canlandırıp güçlendirirken, nodül
gelişimini azaltır.''😮
Diğer kitaplarında da iyileştirici gıdalarla ilgili yazdıklarından
böğürtlenle ilgili şöyle küçük bir bilgi aktarmak istiyorum:
📌''Böğürtlen C, A ve K vitaminleri, magnezyum, potasyum,
manganez, bakır gibi mineraller ve elajik asit gibi antioksidanlar içerir. Kendisine
koyu rengi veren içindeki antosiyaninlerin otoimmün hastalıklarda son derece
önemli olan inflamasyonu bariz bir şekilde düşürme yeteneği vardır.
📌Böğürtlendeki yüksek lif oranı sağlıklı sindirime yardımcı olur ve düzenli olarak
her gün bir kase tüketimi, kolon kanseri riskini azaltır. İçindeki yüksek oranda
C vitamini bağışıklık sistemini destekler ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı
olur.''
İşte böyle…
Sevgiyle kalın efendim…💕
İçindekiler:
- 2 su bardağı böğürtlen-dondurulmuş veya taze- (Diğer berry gurubu meyvelerle de - çilek, ahududu vs- yapabileceğiniz gibi karışık ta yapabilirsiniz.)
- 3,5 yemek kaşığı chia tohumu
- 3-4 yemek kaşığı hurma şurubu veya akçaağaç şurubu
- ¼ su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2-3 adet karanfil
- 1/4 yıldız anason
- (Baharatlar opsiyonel)
Yapılışı:
- Böğürtlenlere suyunu ekleyip ister bir çatal yardımıyla ister el blendırı ile biraz ezin.
- Kısık ateşte 2-3 dk karıştırarak pişirin.
- Geri kalan malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Kaynadıktan 3-4 dk sonra altını kapatın.
- Kabında 10 dk kadar ılımasını bekledikten sonra temiz bir kavanoza alabilirsiniz.
- Soğudukça katılaşacaktır.
- Buzdolabında iki haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun…
Değişikliklerle beraber Kaynak: nourisheveryday.com
Çeviri: Peyruze Ensari
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder