16 Temmuz 2018 Pazartesi




CHİALI BÖĞÜRTLEN REÇELİ




Hem rengi hem hafif mayhoşluğuyla böğürtlen ennn sevdiğim meyvelerden. Rengine de bayıldığım bu meyveyle   mutfakta farklı tarifler denemek inanılmaz eğlenceli.😃 Bu tarifte böğürtlen chiayla birleşip bize nefis ve sağlıklı bir lezzet sunuyor. Ama aynı zamanda bir şifa kaynağı olan bu güzel meyvenin bize bakan çooook önemli bir yanı var. Şöyle ki;

Günlerdir berry gurubu meyvelere dikkat çekmeye çalışan Medicalmedium’un ''Thyroid Healing'' adlı kitabından böğürtlenle ilgili yazdığı çok dikkat çekici bir cümleyle başlıyayım:

👉''Böğürtlen tiroid bezini canlandırıp güçlendirirken, nodül gelişimini azaltır.''😮

Diğer kitaplarında da iyileştirici gıdalarla ilgili yazdıklarından böğürtlenle ilgili şöyle küçük bir bilgi aktarmak istiyorum:

📌''Böğürtlen C, A ve K vitaminleri, magnezyum, potasyum, manganez, bakır gibi mineraller ve elajik asit gibi antioksidanlar içerir. Kendisine koyu rengi veren içindeki antosiyaninlerin otoimmün hastalıklarda son derece önemli olan inflamasyonu bariz bir şekilde düşürme yeteneği vardır.

📌Böğürtlendeki yüksek lif oranı  sağlıklı sindirime yardımcı olur ve düzenli olarak her gün bir kase tüketimi, kolon kanseri riskini azaltır. İçindeki yüksek oranda C vitamini bağışıklık sistemini destekler ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.''
İşte böyle…

Sevgiyle kalın efendim…💕

İçindekiler:
  • 2 su bardağı böğürtlen-dondurulmuş veya taze- (Diğer berry gurubu meyvelerle de - çilek, ahududu vs- yapabileceğiniz gibi karışık ta yapabilirsiniz.)
  • 3,5 yemek kaşığı chia tohumu
  • 3-4 yemek kaşığı hurma şurubu veya akçaağaç şurubu
  • ¼ su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2-3 adet karanfil
  • 1/4 yıldız anason
  • (Baharatlar opsiyonel)

Yapılışı:


  • Böğürtlenlere suyunu ekleyip ister bir çatal yardımıyla ister el blendırı ile biraz ezin.
  • Kısık ateşte 2-3 dk karıştırarak pişirin.
  • Geri kalan malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Kaynadıktan 3-4 dk sonra altını kapatın.
  • Kabında 10 dk kadar ılımasını bekledikten sonra temiz bir kavanoza alabilirsiniz.
  • Soğudukça katılaşacaktır.
  • Buzdolabında iki haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun…

Değişikliklerle beraber Kaynak: nourisheveryday.com
Çeviri: Peyruze Ensari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder