26 Temmuz 2020 Pazar



TİROİD HASTALIĞI VE GÖZLERİNİZ


Hipotiroidizm ya da tiroid ile ilgili herhangi bir rahatsızlığı olan kişiler, yılda en az iki kere göz doktoru muayenesinden geçmelidir. Alevlenme dönemlerindeyse bu, ihtiyaç duyuldukça sıklaştırılmalıdır.

Tiroid hastalarında sıklıkla gördüğümüz semptomatik göz kuruluğunun sebepleri üç bölümden oluşur:

📌1-Her iki gözkapağının üstündeki oval yüzeyin dış çeyreğinde “gözyaşı bezi” denilen bir salgı bezimiz vardır. Bu salgı bezi günde 24 saat gözün kayganlaşmasını ve sağlıklı kalmasını sağlayan bir silecek sıvısı “aqueous” üretir. Malesef tiroid hastalığıyla, otoimmün işlemlerde gözyaşı bezi saldırıya uğrar ve üretilen “aqueous” sıvı (ya da silecek sıvısı) ciddi miktarda azalır. Sadece bu faktör tiroid hastalarının hemen hemen %100 ünde göz kuruluğu varlığının ana sebebidir.

📌2-Gözleri, özellikle hipertiroidi hastalarında etkileyen ikinci bir problem, gözün şişerek dışa doğru meyletmesidir. Bu da gözde daha fazla kurumaya neden olur.

📌3-Gözkapağı retraksiyonu
Üst ve alt gözkapağı (daha çok üst gözkapağı) korneayı bir yere kadar kapatmalıdır. Tiroid hastalıklarında korneal yüzeyin tam kapanmamasına sebep olan gözkapağı retraksiyonu (gözkapağının tam kapanmaması), göz bozukluklarının altında yatan belirleyici bir nedendir. Gözkapağı retraksiyonu korneal yüzeyi daha da kurutur.

Özet çeviri: Peyruze Ensari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder