28 Ağustos 2020 Cuma



ÖSTROJEN DOMİNANSINDA KULLANILABİLECEK YAĞLAR



Bizim meselemiz tiroid diyebilirsiniz, ama hormon konusu o kadar girift ki östrojen dominansı tam da bizim konumuz olabilir!! “Östrojen dominansı” nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nedir diye soruyorsanız biraz aşağılarda,19 Nisan 2020 tarihli "Östrojen Fazlalığı" başlıklı paylaşımıma bir göz atabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için de sevgili doktorum @melekvuslatozdogan ın bu konuda ayrıntılı yayınları var, tavsiye ederim.

Uçucu yağlarsa bu sürecin keyifli desteklerinden. Bu yağlar nelerdir:

1-Vitex (Hayıt)

Progesteron – östrojen dengesi kurar.

2-Greyfurt

Lenfatik dolaşıma iyi gelir, detoksifikasyonu hızlandırır, ruh halinizi iyileştirir.

3-Limon

Bağışıklık sisteminizi ve lenfatik sistemi destekler, ruh halinizi iyileştirir.

4-Adaçayı

Kortizolu düşürür ve anti-stres etkileri vardır.

5-Bergamot

Stresi azaltır, yorgunlığu azaltır

6-Lavanta

Antienflamatuvardır,stres ve kaygıyla savaşır

7-Ylang Ylang

Enerji arttırır, antienflamatuvardır, dolaşımı hızlandırır.

 

Bu yağları nasıl kullanabiliriz:

📌Diffüzyon (Hava yayıyıcı veya buhurdanlarla)

Hava yayıcınıza (aromaterapi difüzörü) bu yağlardan birinden 4 – 6 damla arası, ya da birden fazla yağ kullanacaksanız 3 – 4 yağın her birinden 2 şer damla damlatıp, günde yarım saat ile bir saat arası hava yayıcınızı çalıştırdığınız ortamda koklayabilirsiniz. (Bu arada ylang ylang yağının çocukların bulunduğu ortamda kullanımı pek güvenli değildir!)

📌Vücut yağı olarak

Sabit yağ olarak badem, üzüm çekirdeği, zeytin yağı, jojoba, havuç yağlarından birini tercih edebilirsiniz. %2 lik bir karışım iyi olacaktır. Yani yaklaşık 29 ml lik sabit yağa 18 damla uçucu yağ yeterli olacaktır. Uçucu yağları karma olarak da kullanabilirsiniz, sadece toplamları 18 damlayı geçmesin!

Turunçgil uçucu yağlarının (limon, bergamot, greyfurt gibi) güneşe hassasiyeti arttırdığı bilinir. Bu yüzden bu yağları sürdükten sonra direk güneşe çıkılmaması önerilir!

📌Detoks banyolarında

Uçucu yağlar suda direk çözülmezler. Bu yüzden küvetinizdeki suya saf haliyle dökmeyin, aksi takdirde cildinizi tahriş edebilir! Bir yemek kaşığı sabit yağa 5 – 20 damla arası uçucu yağ ekleyip bunu küvetinizdeki suya karıştırabilirsiniz. Burada en iyi sabit yağlar, jojoba ya da Hindistan cevizi yağı olacaktır.

www.livewellzone.com/top benifits and uses of essential oils for estrogen dominance

Özet Çeviri: Peyruze Ensari

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder