23 Şubat 2020 Pazar

KİŞNİŞLİ CİĞER





“Kendinizi tanıdığınızda hayat değişir. Neleri tolere edip etmeyeceğinizi bilirsiniz. Sizi neyin gülümsetip, kahkaya boğduğunu bilirsiniz. Düşüncelerinizi  kiminle paylaşıp, kimlerin yanında sessiz durmanız gerektiğini bilirsiniz. Kişisel farkındalık, bize şu hayat denen pazılın (puzzle) doğru bir parçası olarak doğru yere yerleşebilmeyi öğretir.”
-Sylvester Mcnutt III

Sanırım ben bu pazılı tamamladım, ama parçanın yerini  çok aradım. Umarım siz benim kadar aramayıp pıt diye doğru parça doğru yer deyiverirsiniz…😔
Sevgiyle kalın efendim…💓

Fotoğraftaki giüzelliğin adına gelince: KİŞNİŞLİ CİĞER

Siz de benim gibi ciğer sevmeyenlerdenseniz bunu mutttlakaa denemelisiniz. İlk kez, mekanı cennet olsun, sevgili kayınvalidemden yediğim bu tarif sayesinde ciğerle tanışmıştım. Öncesinde yıllar boyu hiçbir şekilde ağzıma süremedim. Gerçi böyle kuşbaşı değil yaprak yaprak yaprak yapardı kendisi. Ben de ısmarladığımda böyle kuşbaşı geldiği için yaprak yapamadım ama şa-ha-ne oldu.😋👌👌Bildiğiniz lokum yani, üstelik 5 dakikada. Bu arada nebyandoğal ‘dan ilk kez denemiş oldum. Çok kok güzeldi etleri de derçekten.

Ciğer bizim için çok değerli, çok iyi birer çinko, manganez, D vitamini, C vitamini, riboflavin, tiamin, niasin, B6 vitamini, folat, B12 vitamini, fosfor ve selenyum kaynadığıdır.
Bu tarif Arnavut ciğerine benziyor biraz ama çok önemli farklarla. Mesela en önemlisi lezzet patlaması yapan marinasyonu, kullanılan unu, yağı ve şu kızartma meselesi!!!

İçindekiler:
  • 500 gr zarından temizlenmiş, kuşbaşı doğranmış kuzu ciğer
  • 2 yemek kaşığı cassava unu
  • 1 çay kaşığı kaya tuzu
  • 1 tepeleme yemek kaşığı sade yağ
Marinasyonu için:
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı öğütülmüş kişniş tohumu (bence en önemli içerik)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • ½ çay kaşığı kimyon
  • ½ çay kaşığı toz kırmızı biber

Yapılışı:
  • Ciğeri süzgece koyup kanın süzülmesini sağlayın.
  • Soğanı yarım ay doğrayıp diğer marinasyon malzemeleriyle birlikte güzelce karıştırıp en az iki saat, daha iyisi bir gece, ağzı kapalı bir kapta buzdolabında dinlendirin.
  • Cassava ununa bir fiske tuz karıştırn ve  dolaptan aldığınız ciğere bir çay kaşığı tuz ekleyin, soğanlarını silkeleyerek bu una bulayın.
  • Tercihen döküm tavada sade yağı erittikten sonra cassava ununa buladığınız ciğeri bu yağda beş dakika soteleyin.
  • Yanına sumaklı soğan ve maydanozla kişnişli ciğeriniz hazır,

Afiyet olsun…

15 Şubat 2020 Cumartesi





Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar🙋 
Yazı dizimizin son bölümünü bu kadar geciktirdiğim için çok özür diliyorum🙏 ve hemen Kandida yazı dizisinin  5-6-7.bölümlerini yayınlıyorum. Böylelikle  son eklemeleri de yapmış olup bu yazı dizisini bitirmiş oluyoruz.

Şifanıza vesile olmasını diliyorum, sevgiyle kalın efendim...💓

👉Kandida diyeti ile birlikte kullanılabilecek gıda takviyeleri:

1-Probiyotikler (Günde 50 milyar ünite)
2-Kekik yağı (Günde 3 kere 2 şer -*bir kaşık Hindistan cevizi yağı içinde- damla 7 gün boyunca)
3-Sarımsak (günde 2 kapsül veya 2 diş)
4- Greyfurt tohumu ekstresi (günde 2-3 kere, 200mg)

👉Die-off  Sendromu:

Kandidanın hızla vücuttan yok edilmesi esnasında ortaya çıkan 70 farklı toksin vücutta metabolik reaksiyona neden olur. Panik olmayın, bu kandida diyetinin işe yaradığını gösteren bir işarettir ve belirtileri şunları içerir: Baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, bağırsaklarda gaz, kabızlık, şişkinlik gibi hazımsal şikayetler, terleme ve ateş, sinüs enfeksiyonu, deride döküntüler, gribal belirtiler. Bu belirtiler genelde 7-10 gün içinde geçer.

👉Tüm belirtiler geçtikten sonra da beslenme alışkanlığınızı eski kötü alışkanlıklar olarak devam ettirmeyin, çünkü kandida çok kolay geri gelir.

👉Protein ve daha çok yüksek lifli, sebze ağırlıklı beslenmeyi ilke edinin. Meyve nişastalı sebzeleri sınırlı tüketin. Şekeri ve işlenmiş gıdaları tamamen terk edin.

ps://draxe.com//candida-diet
Özet çeviri: Peyruze Ensari